Europa Nostra díjat kapott a kolozsvári Vallásszabadság Háza

Még 2019-ben kaptuk a megtisztelő felkérést arra, hogy a kolozsvári Vallásszabadság Háza – a volt unitárius püspöki rezidencia – helyreállítása során a belsőépítészeti megvalósítást végezze cégünk. A munkák nagyrészét egyedi kisüzemünk vállalta magára. Kollégáink alapos és lelkiismeretes munkát végeztek, mellyel mi is hozzájárulhattunk ehhez a csodálatos eredményhez, miszerint az épületet Európai Örökség Díjjal / Europa Nostra Díjjal tüntették ki. A díj átadására Prágában került sor 2022. szeptember 26-án, amit az Europa Nostra hagyományai szerint 2022. november 19-én a helyszínen is megerősítettek.

Az Europa Nostra díj 1978-tól jutalmazza Európa kiemelkedő műemlékhelyreállításait. A szakmai szervezet által alapított díj 20 éve az Európai Unió legmagasabb örökségvédelmi kitüntetésévé vált. A XV. században épült egykori unitárius püspöki rezidenciát 2009 és 2019 között Magyarország és Románia kormányának támogatásával újították fel. Kovács István unitárius püspök szavai szerint a felújítási projektnek az adott lendületet, amikor a vallásszabadság 1568-as erdélyi kinyilvánításának 450. évfordulójára készülve az unitárius egyház felismerte, hogy az épületnek közösségi rendeltetést kell adni.

1,3 millió eurós támogatásával megvalósult épületfelújítás a Romániai Építészszövetség díját is megkapta, valamint Pro Architectura díjat is kapott. A rendezvény keretében oklevelet adtak át mindenkinek, akinek része volt a munkában, így cégünket is kiemelték az ünnepség során. A helyszínen Sallai István kollégánk vette át oklevelünket. Az épület homlokzatán helyezték el, és leplezték le az Europa Nostra-díj bronztábláját.

 

Újjászületését követően a vallásszabadság és a tolerancia eszméinek szentelt kulturális központként működik, emléket állítva az 1568-as tordai rendeletnek, az első, vallásszabadságra vonatkozó törvénynek Európa történelmében.

A megvalósításban a generáltervező: GUTTMANN Szabolcs építész; vezető építész tervező: FURU Xénia építész; Belsőépítész tervező és grafikus: WAGNER Péter DLA építész volt. 

 

A projekt a Széchenyi program keretei közt valósult meg.